Inauguration of the Ariane Capon School / News

On Tuesday, August 30, 2022, the new Ariane Capon school was inaugurated in the presence of Martine AUBRYMayor of Lille, Charlotte BROWNDeputy Mayor of the Education City and City for Children, andEstelle RODES, Vice Mayor in charge of the Lille-Moulins district.

Innovative architecture for a bioclimatic and ecologically responsible school

The urban location of the Ariane Capon school, at the corner of rue de Trévise and rue Guy de Dampière, near boulevard de Belfort, structures the architecture: it is open to the city as well as the privacy of spaces which are dedicated to children.

The architecture of the building, designed by the architects Frédéric Chartier and Pascale Dalix, responds to the constraints of this urban situation: the school is refined on the floors, the superimposed levels are shifted by creating outdoor spaces that are further away from the buildings are located. . This overhanging layout – and the installation of large horizontal glass bands – provides every classroom with plenty of natural light while effectively protecting against overheating in the summer. A range of adjustable sun shades protect the classrooms from excessive direct sunlight and allow air to pass through.

A bioclimatic and eco-responsible school

The Ariane Capon School is strongly committed to an approach to sobriety and sustainability, where environmental, economic and social aspirations come together to create a common good. Guided by the design rules of bioclimatic architecture, this so-called passive building is characterized above all by very limited energy consumption, while guaranteeing the best thermal comfort.

The layered organization of the school allows the entire building to benefit from ample access to natural light.

A school at the service of a cooperative pedagogy

The city of Lille is particularly committed to making this new school a unique place, both through the approach that led to the design of the project and through its architecture. It is also unique in the educational project that was written collectively.

The approach is unprecedented. Due to the very early involvement of the teachers, the pedagogical project could be included in the architectural project. For 5 years, the City, the elected officials and the agents, the architects responsible for designing this school, together with the National Education, worked together to conceive and build this school. Everyone could debate and present their vision of a class, in the ideal court, everyone’s opinion and interests were taken into account. The group of teachers, around Nicolas Rousseau, the future director of the school, collaborated for 4 years with a group of researchers from the CIREL laboratory (Interuniversity Center for Educational Research of Lille) to work around this project and some of its specific axes

This school designed “at the level of children” was therefore made possible through times of exchange and rich and fruitful consultation with partners (Urban Recreations, Blue Gallery), children and families.

Ariane Capon: an innovative, flexible and modular school for children

This school is designed both open to the outside and while maintaining the privacy of the spaces for children. These are functionally designed and at the same time offer an innovative, flexible and modular architecture.

The Ariane Capon school provides both concentration spaces for the child, while rethinking teaching methods and allowing teachers to use alternatives, for example by changing the layout of the rooms, thanks to flexible partitions, by simply drawing large curtains, an outdoor classroom, the cultivating an orchard or inviting students to observe the urban environment around them

Well-defined spaces and communicating entities

Ground floor, place where students are received in the establishment is the focal point of the school. The children are welcomed there from the heart of the island in a common hall and then transferred to the rooms specific to their level (toddler or lower).

The multi-activity room and the extracurricular room offer the possibility of cozy spaces or shared games. These have their own access and an opening to the courtyard and thus offer an extra outdoor space for carrying out activities. The school restaurant – and its refectory – is presented in a huge space with no partition and overlooking the courtyard, where both kindergarten and primary school students meet.

The kindergarten develops on the first floor, for the very small sections. It is designed so that the little ones are connected to all their own equipment – which is a real asset for them to use. The classrooms, library, motor area and quiet courtyard are all designed for children. The courtyard, reserved for the little ones, is a quiet space accessible all day, to play free and soft games in a completely adapted space. Access to the refectory and their main play area, both on the ground floor, is via a second staircase to prevent flows between kindergartens and primary schools from crossing. An elevator allows children and adults with reduced mobility to reach the different floors of the building.

The large kindergarten and primary school are organized on the second and third floors. From the playground on the ground floor, primary school students take a staircase reserved for them, which is located in their hall, to access their classrooms. During the break or before lunch, they come back down their own stairs, which allows the kindergarten and primary school to move smoothly.

An educational garden, a second library and even a science classroom complete the classrooms on the third floor.

Teachers and the whole educational community (animators, ATSEM) meet in spaces on the second floor, with large openings to the terraces.

The City of Lille highly values ​​parental involvement in school, which is one of the most effective levers for academic success. That is why a room has been created that is reserved exclusively for parents.to facilitate their participation in the daily life of the school, to carry out collective projects related to the school project or simply to have moments of exchange and conviviality between them

Playground

The largest outdoor area is on the ground floor and is home to the main children’s play areas. They are protected from looks from the outside by the moucharabieh filter of the fence – openwork partition -, accentuated by the presence of a creeper strip that protects the privacy of the children from outside looks. It is also on the ground floor that the primaries courtyard is located, in the continuity of the entrance hall, which also acts as a blind for the dining rooms.

The courtyard was created in consultation with students from surrounding schools, in collaboration with the Récréation urbaine association. Like all schools in Lille, it is vegetated and 100% permeable: the rainwater is not discharged into the networks and infiltrates directly into the ground, contributing to the island of freshness. . The courtyard is designed as a fun space with opportunities for adventure, psychomotor development, especially small courses or logs.

From the fall of 2022, the start of the planting season, five trees will be planted in the heart of the island to form a “Maple Forest”. Part of the orchard, which has already been planted, is independently supplemented with three shrubs, which are placed in the “Shade Garden” part. They are also planted along the school and enhance the islands of freshness in the yard. A rainwater tank has been installed for watering.

Green terraces and sports field on the roof

One of the great originalities of this school is in the roof, a real sports development terrace that crowns the whole building and provides a place for multi-sport practice. This rooftop courtyard offers students a unique environment to develop their physical skills and practice various sports activities, collectively or individually.

On the terrace on the third floor, facing south and benefiting from significant solar gain, a vegetable garden offers the children the opportunity to get to know the earth.

A terrace adjacent to the classrooms on the second floor thus becomes an outdoor continuity of indoor activities and offers the opportunity for children, for example, to get a breath of fresh air during a break.

For the little ones, whose days are concentrated on the first floor, a quiet playground is created on one level with their classrooms. This terrace, sheltered from the hustle and bustle of the courtyards on the ground floor, is also completed by a courtyard.

Financial plan

  • Total amount of the transaction: €12,800,000
  • City investment: €7,466,975.1
  • State Investments (as part of the city’s political allocation): €3.650,000
  • MEL investment: €883.024.30

Ariane Capon

The city of Lille has chosen to give the name Ariane Capon to this new school, thus paying tribute to this Lille personality who for many years marked both the local associative world and that of education.

Throughout her life invested in the service of many generations of children, for whom she has enabled them to grow up and blossom, Ariane Capon was a school principal, first at the Jules Ferry school in Lomme and then at the Jean Bart school in Lille-Sud, before he became a Pedagogical Advisor.

Quickly noticed by Pierre Mauroy, then mayor of Lille, Ariane Capon became involved in Lille’s political life and joined the municipal team. She was appointed Deputy Mayor in 1983 in charge of education, putting her professional experience and knowledge in this field at the service of the community.

Ariane Capon, now deputy honorary mayor, has served the people of Lille for 25 years. She has held 4 mandates, 3 of which under the auspices of Pierre Mauroy and one under Martine Aubry. She has invested heavily in supporting all the schools in the city and has worked hard to improve school life, while remaining very active in associations, especially within the Denarius of secular schools – of which she chaired for ten years.

An integral part of the history of the city of Lille, Ariane Capon now also symbolically marks the identity of this new school in Lille.

Back to School 2022 is also…

Leave a Comment