Lacenas: an extra class and a canteen in three months for the school

Given the number of building permits granted under the previous mandate, population growth has also contributed to the ranks of public schools growing, prompting the urgent need to consider an expansion, particularly of the cafeteria. , with 90 or even 95 daily meals served. At the start of the 2021-2022 school year, the school already had 117 students with the opening of a 5e class, but the need for new premises was felt. Thus, the kindergarten berth was maintained in a small room that could not be permanent and required a more comfortable and safe situation.” explains the mayor of the municipality Catherine Rabourdin, aware of the increasing influx of children to be taken care of in the coming years.

The second idea, already mentioned in the mandate plan, was to make full use of the activity space for associations, which is now shared with the canteen. “The 250 m² extension consists of a dedicated canteen – still with cold delivery (RPC) and heating on site for a two-course plate service, to reduce noise and increase comfort – d “a preparation room, a laundry room, a technical room for employees and toilets Directly accessible from the courtyard, a new classroom is being completed for the 1er September and welcome the major sections and CP for this first start of the school year”adds Laurent Vilgicquel, assistant in charge of supervising the works.

©Valérie Blet Catherine Rabourdin and Laurent Vilgicquel

The modular, wooden-framed building (see box), which will be erected in three months, will be fully connected with its IWB, smart whiteboard and magnetic wall to prevent damage from thumbtacks or tape. Comfort that goes as far as air conditioning. The building meets all safety and ERP standards and is also accessible to people with reduced mobility. Added to this is the desire to integrate into the old building – in goldstone – whose ground floor class has also benefited from a total renovation, from floor to ceiling. “Two openings have been designed for comings and goings between the two buildings, with access through the school courtyard for fluidity and one through the courtyard”conclude the two elected officials.

Budget, municipal agents and new activity for the school

The total cost of the extension is approximately €540,000, with support through grants from departments of €124,000, the DETR (Rural Territory Equipment Endowment) for €107,000 and €100,000 from the Region, with additional loan financing – integration of those of the works of the village – for the municipality. The increasing number of children goes hand in hand with that of the canteens and nurseries for which staff had to be recruited.

Currently, five Atsem (territorial agents) together with Christelle, Céline, Maryline, Alyson and Nathalie make up the team for the maintenance of the buildings, the management of the meals and the assistance in the small classes. Director Rodolphe Hodieux and the teaching team have been kept informed of the expansion projects and are taking advantage of this municipal desire to maintain, maintain and improve the reception of pupils at school, with recurring works every school year (change and insulation of windows with shutters, painting, repair of toilets, etc.) since the beginning of the mandate. Finally, if the Sou des écoles largely contributes to offering a great range of activities throughout the year, two classes (cycle 3) will also benefit from this return to tennis lessons in collaboration with the adjacent club, financed by the municipality on the 1er trimester.

A modular timber frame construction method

Of the different building options that the city council studied a little over a year ago, the modular solution with a wooden frame turned out to be the most environmentally friendly, with a real added value in use. Faster than traditional masonry too, as the six modules delivered by cranes on July 18 have made it possible to complete the site in three months.

These are modules from a company in the region, chosen on the basis of a tender, ready to be connected on site for finishing. “The peculiarity is the use of wood and very ecological insulation, the Placoplâtre crossing to meet the RT2012 standards (phonic) and the installation of a rainwater tank buried under the building for watering surrounding plants; also the choice for recycled PVC floors (Gerflor) and recyclable explains the assistant in charge of supervising the works, Laurent Vilgicquel. The return to the extra class is ensured on 1er In September, the cleaned exteriors await planting and revegetation in the fall.

Leave a Comment